top of page
  • Forfatters billedeElena Kristensen

Kaffe, herunder kaffe ved PCOS

Opdateret: 14. apr. 2023


I klinikken taler jeg ret ofte med mine klienter om kaffe - og det er jeg ret glad for, fordi jeg elsker kaffe 😊

Men er kaffen god for dig? Det kommer an på hvem du er! For eksempel kan du på grund af en gen-variation være enten ”den hurtige” eller en ”den langsomme” kaffe-omsætter!


Generel anbefaling

Hvis du elsker kaffe og ikke kan mærke nogle negative bivirkninger ved den, så vil mit forslag være én kop om dagen - uden fanatisme, men brug gerne dette princip som en god tommelfingerregel!


Jo tidligt på dagen du drikker kaffe, jo bedre, for så får din nattesøvn mindst mulig påvirkning af den. Dog vær opmærksom på at ikke “vågne op på” kaffen, hvor kaffe vil dække dine mulige træthedssymptomer, og hvor dens yderligere negative påvirkning af din hormonelle og nerve-systemer ikke er ønskelig.


Vi bliver i forskellige grad påvirket af kaffe, men dosis-respons studier viser at kaffe har en signifikant effekt på søvn (kvalitet og længde), når det er indtaget op til 6 timer før sengetid, og ikke kun ved sengetid, som mange tror.


Hvis du søger i videnskabelig litteratur, vil du finde utallige argumenter for og imod kaffe, så jeg kan godt forstå, at du kan blive forvirret. Men ligesom med de fleste madvarer er kaffen hverken “god” eller “dårlig” men kan være det for nogle og/eller når indtaget uhensigtsmæssigt.


Så en generel anbefaling herfra - drik din gode kop kaffe med måde og nyd dens gunstige effekter på din krop og sjæl!


Hvornår er kaffe ikke din ven?


Hvis du har følgende symptomer/ubalancer, vil jeg anbefale at droppe kaffe fuldstændigt (evt. i den periode, hvor ubalancer opstår):


  • Forstyrrelser i kønshormoner (herunder østrogen dominans)

  • Angst og andre psykiske ubalancer

  • ”Lavt blodsukker -symptomer” som ryst, svimmelhed, hurtig puls, hovedpine, kvalme, nervøsitet og irritabilitet. Dette kan være reaktion på kaffe, og kaffe-elimination kan med fordel testes!


Kaffe og PCOS


I klinikken ser jeg en del kvinder med PCOS - en diagnose som omfatter ubalancer i bl.a. kønshormoner og er en af de største årsager til barneløshed.


For disse kvinder vil strategi som regel altid indeholde kaffe elimination. Vi har gode erfaringer med denne intervention hos PCOS-kvinder, som vi ser i klinikken. Også de videnskabelige studier, bl.a. vores egen danske studie fra 2017, en systematisk gennemgang og dosis-respons metaanalyse, viser en sammenhæng mellem kaffeindtag og risikoen for spontan abort.


Da kaffe er hovedkilden til koffeinindtag, er det stadig uklart, om sammenhængen mellem kaffe/kaffeindtag og spontan abort er relateret til de potentielle skadelige virkninger af koffein eller til nogle af de andre bioaktive komponenter i kaffe.


Referencer:140 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page